VSR congres 2016 in de juridische hoofdstad

Het VSR Congres 2016 vond plaats op 14 en 15 januari in Den Haag, in het hart van de politieke en de juridische macht. Verschillende Haagse instituten openden die dagen hun deuren. Congreslocaties waren het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Raad voor de rechtspraak en de Academie voor Wetgeving.

Overkoepelend thema van het congres was Recht voor de burger. Het recht globaliseert én decentraliseert. Hoe vergaat het de hedendaagse burger – de participerende burger, de Europese burger, de aspirant burger, de online burger – bij de zoektocht naar recht? In acht thematisch geordende workshops presenteerden wetenschappers vanuit verschillende disciplines hun werk. Vertrouwde, maar ook nieuwe presentatie- en werkvormen werden ingezet.

Keynote speaker op de eerste congresdag was Nationale ombudsman (en voormalig rechter) Reinier van Zutphen. In de afsluitende sessie tijdens de tweede dag stonden de overdracht van bevoegdheden in het sociale domein aan gemeenten, en de ‘lokale rechtsstaat’ centraal.

De eerste congresdag werd in goede traditie afgesloten met borrel, diner en ‘schemerlampgesprek’. Voor de liefhebbers eindigde de tweede congresdag met een rondleiding door de Tweede Kamer.

VSR in Den Haag was bijzonder!

Het programma van Recht voor de burger is hier: Programma VSR-congres 2016 te downloaden.

Foto’s van de conferentie zijn hier te zien.